Józsefvárosi Gazdálkodási
Központ Zrt.
Józsefváros újjáépül Józsefváros címer Akadálymentes oldal

GRATULÁLUNK! Józsefvárosi Közösségekért díjjal jutalmazták Pólyán Józsefet és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ kertészeit

kitüntetés díjazottja a polgármesterrel

November 7-én, Józsefváros 245. születésnapján az Önkormányzat elegáns Nagytermében adták át az idei kerületi kitüntetéseket, köztük immár harmadik alkalommal a “Józsefvárosi Közösségekért” díjat is.

A díjra bárki tehetett jelölést, a díjazottak kiválasztása pedig közönségszavazással történt, amelyben minden józsefvárosi lakos részt vehetett. Ahogy arról már a lakosság nyáron értesülhetett, a díjra összesen 8 jelölés-, a közönségszavazás során pedig összesen 732 érvényes szavazat érkezett, ebből az előre meghirdetett szabályok alapján a legtöbb szavazatot kapott Pólyán József és csapata, a JGK kertészeti munkatársai akik 316 szavazattal lettek elsők! A JGK Kertészeti csapatának vezetője, a kertészmérnök Pólyán József, Pikó András polgármestertől és Szili-Darók Ildikó alpolgármestertől vehette át tegnap a nem mindennapi kitüntetést. Az eseményen jelen voltak a „Főkertész” mellett, a kertészeti csapat – az idén bevezetett

„Munkavállalói (JGK által kezdeményezett) napon kiváló dolgozóként” is elismert Juhász Zsolt, valamint Szórádi József, Földvánszki Ferenc – munkatársai, valamint a JGK Zrt. Elnök-igazgatója Kovács Ottó és a Városüzemeltetési Igazgató Sztanek Endre is. Pólyán József és a JGK kertészeti munkatársai A Városüzemeltetés kertészeti irodájának elsődleges feladata a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületi zöld felületek és fák teljes körű fenntartása, karbantartása, állagmegóvása, kisebb fejlesztések elvégzése. Ezen közterületek a parkok, játszóterek, kutyafuttatók, illetve az önkormányzat tulajdonában lévő fasorok. 2021 augusztusától ők kezelik a 100%-ban önkormányzati tulajdonú házak zöld felületeit is.

Összesen 72 ezer m2 gyepfelület, több mint 24 ezer m2 évelő, sövény és cserjefelületet, 1000 m2 virágágyás és 70 virágoszlop, valamint 5 200 fa és 160 kertészeti planténer fenntartásáról gondoskodnak saját erőből, vagy alvállalkozó által. A fenntartás mellett, forrásaik erejéig, kisebb fejlesztésekre is vállalkoznak. Az első eredményük, hogy 2020 november-decemberében létrehoztak egy új pihenőparkot a Kálvária tér északi felén (kis-Kálvária). A második a Lőrinc Pap tér megújítása volt.

Mint a Lőrinc Pap téri ültetés is jó példázza, nagy hangsúlyt fektetnek a lakók bevonására és a civilekkel való együttműködésre. Több közösségi ültetést is szerveztek az elmúlt években. Ennek legjobb példája a Múzeum körüli virágládák ültetése, ahol még a fenntartást is közösen végzik a civilekkel. A Kálvária tér déli része (nagy-Kálvária) tavaly újult meg, épp úgy, mint a Corvin sétány emelt ágyásai is. Idén megújult a Brunszvik Júlia tér is, de a legnagyobb és talán legszebb eredményük a Mikszáth tér újragondolása volt, ahol nagy hangsúlyt fektettek a lakók bevonására is: koncepció kialakítása, a növények kiválasztása és az ültetés tervezése is a lakókkal történő egyeztetések után történt. 

A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. Városüzemeltetési Igazgatóságának kertészete talán a közösségi együttműködés területén érték el a legnagyobb előrelépést az elmúlt években, aminek legnagyobb hasznát a józsefvárosi lakosság láthatja és élvezheti ezután is. Büszkék vagyunk munkatársainkra és ezúton is köszönjük a lakosság támogatását és az elismerést!