Józsefvárosi Gazdálkodási
Központ Zrt.

Kertészet

A megújult és felújított terek és parkok, út menti zöldfelületek kialakítását követően a parkfenntartásra, a zöldfelületek kezelésére és a kertészeti feladatok ellátására (fűnyírás, növények telepítése, fák gondozása, locsolás stb.) kiemelt figyelmet fordít az Önkormányzat. Józsefváros közterületein az elmúlt években több park és játszótér is megújult. Folyamatosan emeltük az intenzív fenntartású zöldfelületeket számát, új virágágyakat hoztunk létre. Idén ősszel már közel 1.000 m2 virágágyat ültettünk be kétnyári növényekkel, illetve 8300 darab tulipán hagymát is elültettünk a kiemelt parkjainkba.

A kerületben az aszfaltozott, közművekkel terhelt részeken virágoszlopokat telepítettünk, idén már 70 darabot ültettünk be egynyári virágokkal. Őszre ezekbe kétnyári árvácskákat helyezünk, melyek nyár elejéig díszítik tereinket, utcáinkat.

Sikerült a villanyoszlopokon, kandellábereken lévő ámpolnás növények számát is növeljük, számuk már elérte a 2300 darabot.

Minden évben nagy figyelmet fordítottunk fasoraink állapotára, emelt kapacitással végeztünk gallyazásokat, koronaalakításokat. Ezzel nem csak a lakók mindennapjait könnyítettük meg (közlekedés, fák leszedése a tetőkről) hanem a fák várható élettartamát is növelni tudtuk. Az elmúlt 4-5 évben a fasoraink üres helyeit lassan teljesen beültettük, ez több mint ezer új, háromszor iskolázott koros fa telepítését jelenti. A következő években elkezdjük a fasori rekonstrukciót, melynek első lépéseként elvégezzük a kerület fáinak felmérését, egészségi állapotuk meghatározását, a szükséges beavatkozások megállapítását. Műszeres vizsgálat segítségével megbizonyosodunk arról, mely fákat kell kivágni, és megtervezzük ezeknek a fáknak a pótlását. Reményeink szerint a fasorokat folyamatosan tudjuk majd ifjítani, a kivágásokat ütemezve végezzük, hogy ne maradjon üres fahely, hirtelen ne tűnjenek el a koros fák. Bár a fakivágás igen nehéz és terhes döntés, de bizonyos esetekben nincs más megoldás az élet és vagyonvédelem érdekében. A fasorokat meg kell újítani, lehetőleg kontrollált körülmények között. Igyekszünk a lehetőségekhez mérten minden munkálat előtt tájékoztatni a lakosságot, szakembereink minden kérdést örömmel megválaszolnak.

A telepítéseken és felújításokon kívül nagy figyelmet fordítunk a fenntartásra. Tereink gyepfelületeit rendszeres nyírjuk, elvégezzük a szükséges tápanyagpótlásokat, cserjéinket, bokrainkat metsszük, ifjítjuk. Az elmúlt évek csapadékhiányos időszakai miatt megnöveltük az öntözések számát, ahol lehet öntözőrendszert építünk ki. Kollégáink a jó gazda szemével járják a kerületet, sajátjukként óvják, művelik a parkjainkat. A parkfenntartás az a folyamat, mely nem feltétlenül látszik, de a hiánya egyből szembeötlő.

Reméljük, a lakosság a továbbiakban is segítségünkre lesz a munkánk végzése során, türelmükre és megértésükre számítunk.